De Breakdance is een kermisattractie. In karretjes worden bezoekers van de attractie in grote vaart om elkaar heen gedraaid. Sinds de introductie van de Breakdance in 1985 is hij erg populair op kermissen. Een kleiner aantal staat in pretparken. De attractie werd ontworpen door het Duitse bedrijf HUSS en is een doorontwikkeling van de Calypso, die in de jaren '60 en '70 erg populair was. Een opvallend aspect bij de Breakdance is vaak het grote gebruik van gekleurde lampen, die de attractie in de avonden fel verlichten.
Werking
Er bestaan veel verschillende versies van de Breakdance. In alle versies staan er op een vrij bolle, grotere basis verschillende onafhankelijk bewegende kruizen op één groot rond platform, die oploopt of afloopt. Op elk kruis staan een viertal wagentjes voor twee personen. De wagens kunnen ook weer onafhankelijk van elkaar bewegen, d.m.v. middelpuntvliedende kracht.
Typen
Er zijn 4 verschillende type Breakdancers gebouwd:
Breakdance no. 1 - De attractie bestaat uit een vlakke draaischijf van ca. 20 m doorsnede waarop 4 kruizen met ieder 4 gondels zijn bevestigd. De gehele schijf staat onder een kleine hoek van 7,5 graden. De attractie is voorzien van een achterwand. Van dit type zijn de meeste exemplaren gebouwd.
Breakdance no. 2 - In feite is dit een grote variant van de Breakdance no. 1. De draaischijf heeft een doorsnede van ca. 25 m met daarop 6 kruizen met ieder 4 gondels. Hiervan zijn er slechts 4 gebouwd.
Breakdance no. 3 - Dit is een compacte versie zonder achterwand. De schijf heeft bij dit type een doorsnede van 17,5 m en loopt naar het midden toe op waardoor deze enigszins op een trapezium lijkt. Ook deze versie heeft 4 kruizen met ieder 4 gondels. Dit type is veelal op de Nederlandse kermissen te vinden.
Rodeo - Dit is een kleinere variant alleen bedoeld voor pretparken. De attractie heeft geen draaischijf, maar de kruizen zijn direct met de middenton verbonden door middel van lange armen. Ook staat de attractie niet onder kleine hoek en telt de attractie 3 kruizen met ieder 4 gondels.
Naam
De naam "Breakdance" is waarschijnlijk afkomstig van de gelijknamige dansstijl Breakdance. Deze is hieraan verbonden omdat de snelle draaiende karretjes bewegingen van breakdance-dansers suggereren. Deze link is dikwijls goed terug te zien in de aankleding van de attractie, waarbij vaak dansende en zingende mensen op de panelen achter de attractie zijn geschilderd. Ook is de vloer vaak gemaakt als een dansvloer met met oplichtende tegels, en draait men er hiphopmuziek.
Break Dancer, een Breakdance no. 1 van de Duitse firma Mueller.
Andere namen
Vanwege de grote populariteit van de attracties besloten ook andere bedrijven de Breakdance-attractie te gaan maken. HUSS was eigenaar van het concept, en zo moesten de verschillende bedrijven hun ontwerp dusdanig aanpassen dat deze niet te veel op de officiële Breakdance leek. In de praktijk zijn er echter erg veel overeenkomsten te zien, en kunnen de attracties gezien worden als lichte variaties op het eerste model. Ook de namen moesten worden aangepast.
Veel voorkomende namen zijn:
• Blade Runner, van Safeco
• Break Dance, van Sobema
• Crazy Dance of New Crazy Dance, van Fabbri
• Magic Dance, van Top Fun
• Star Dancer, van Nauta Bussink
Bron: Wikipedia.
Hier twee voorbeelden van Breakdance attracties in de eerste bent u in de breakdance zelf en op de tweede bent u toeschouwer.
vrijdag 27 november 2009
Breakdance
Labels:
attractie,
Blade runner,
breakdance,
hip hop,
kermis,
New Crazy Dance,
Star Dance
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Cool onderwerp.
BeantwoordenVerwijderenWel niet echt iets voor mij, ik moet al in de gips door wat te volleyballen...